top of page

USA beder Danmark om hjælp i kampen mod IS

Islamisk Stat regnes for at være den farligste terrororganisation og står bag et af de største terrorangreb i nyre tid. For nyligt har de lavet store terrorangreb i Egypten, Paris, Tyrkiet, Libanon og Irak. USA har nu bedt Danmark om ydereliger hjælp i kampen mod Islamisk stat.

11/12/15

Lucas Andersen

Journalist

 

Islamisk Stat, også kaldet IS eller ISIL, der stod bag terrorangrebene i Paris som batraktes for at være et at de største angreb i nyretid, har indtaget et område på størrelse af Storbritannien i Irak. USA har nu rettet henvendelse til Danmark og bedt om en yderligere indsats fra Danmarks side i kampen mod Islamisk Stat.

 

Danmark skal nu vurdere, hvorvidt Danmark skal svare på USA´s opfordring. Udenrigsminister Kristian Jensen fra Venstre siger til DR
”Vi kigger på hele værktøjskassen for at se, hvad der er af muligheder, og hvordan de passer ind i forhold til, hvad de andre lande i koalitionen bidrager med.”
Kristian Jensen ønsker ikke at gå i detaljer om dialogen mellem Danmark og USA.
”Jeg kan bekræfte at regeringen er i gang med at undersøge, hvilke muligheder de har i forhold til at øge den militære indsats i bekæmpelsen af ISIL. Og jeg kan også bekræfte, at vi kigger på hele rækken af værktøjer i den forsvarspolitiske værktøjskasse. ”
Udtaler Kristian Jensen til Politikken.

 

Statsministeren Lars Løkke Rasmussen, udtalte også allerede ved åbningen af folketinget efter sidste valg i juni 2015 at Danmarks militær kunne blive udvidet.
”Når vi sender flyene ud igen, er regeringen åben for at se på et bredere mandat for den danske indsats. ”

 

Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har bekræftet overfor NTA, at USA også har spurgt dem om muligheden for at kunne bidrage med jagerfly i kampen mod Islamisk Stat.

Islamisk Stats leder Abu Bakra al-Bahdadi har udnævnt sig selv som Kalif, som er den øverste leder i et kalifat, hvilket er en islamisk politisk-religiøs organisationsform. De har indført sharia-lov i deres territorier. Desuden er gruppen berygtet for deres brutalitet. De har bl.a. korsfæstet og halshugget deres fanger, og genindført slaveri.

 

USA´s leder indledte i august og september 2014 bombetogter med Islamisk Stat i Irak og Syrien, hvor Danmark tidligere har bidraget med syv kampfly. Også Rusland har bombet Syrien, som formælt også er rettet med Islamisk Stat, dog har de primært ramt de mere moderate oprørsgrupper.

Terror angrebet i Paris

- Reaktioner og fremtidige planer.

 

Hvordan forholder politikkerne sig til angrebet i Paris og hvilke planer har landene for verden frem over, i kampen i mod Islamistisk Stat.

 

11/12/15

Frederikke Davidsen

Journalist

 

Rundt om i verden raser angsten efter angrebet i Paris, som er forårsaget af gruppen Islamistisk (IS). Alle landene reagere anderledes, men for hver af dem ligger der planer for fremtiden. Når ét land rammes, slår alle igen. 

Politikkerne i Danmark har hver udtalt sig om angrebet i Paris. 

De deler alle samme mening: Danmark bør og vil alle være med til at hjælpe med at bekæmpe Islamistisk Stat, og vise at hvis ét land rammes, rammes alle. Vi må stå sammen om at vise, at vi ikke er bange og har styrken til at rejse os igen. De israelske styrker har opereret i Syrien, udtaler Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, for første gang tirsdag d.1 dec. I Syrien kæmper det Iran-støttede regime mod oprørere og den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat, IS. Israel har altså, mod tidligere forlydender, blandet sig i konflikten.

- Vi har lejlighedsvist udført operationer i Syrien for at forhindre landet i at blive en trussel mod os, siger Netanyahu ifølge New York Times.

Flere påståede angreb har fundet sted i de seneste måneder, men de har ikke været officielt bekræftet af Israel. Fra Tyskland lyder sagen, at de vil torsdag stemme om blandt andet at sende Tornado-fly på operation i Syrien. Den tyske regering er blevet enige om at tilslutte sig den militære operation mod Islamisk Stat i Syrien, oplyser regeringsembedsmænd. Ifølge planen vil Tyskland bidrage med Tornado-overvågningsfly, et tankfly til genoptankning i luften, en fregat og op til 1200 soldater til den amerikanskledede alliance.

 

- Man er nødt til at bekæmpe dem militært. Vi er nødt til at stoppe snakken og handle for at værne om den høje værdi, vi tillægger sikkerhed, og det kræver beslutsomme handlinger, sagde den tyske kansler Angela Merkel efter et møde med Frankrigs præsident, François Hollande.

 

Fra USA lyder meldingen at pentagon i USA vil sende specialstyrker til Irak for at hjælpe i kampen mod Islamisk Stat, dette siger forsvarsminister Ashton Carter tirsdag d.1 dec.

”I fuld koordinering med den irakiske regering vil vi indsætte en specialiseret ekspeditionsstyrke for at assistere irakiske og kurdiske Peshmerga-krigere og forsøge at lægge mere pres på Isil” siger Ashton Carter den amerikanske forsvarsministeren med henvisning

”Disse særlige styrker vil med tiden være i stand til at gennemfører ransagninger, befri gidsler, indsamle efterretninger og fange Isil- ledere” siger forsvarsministeren.

Styrken vil også være i stand til at gribe ind i Syrien, hvor Washington allerede har oplyst, at USA vil sende 50 specialtrænede soldater af sted.

Udmeldingen lyder derfor, at landene en efter en melder sig til at deltage i styrken mod Islamistisk Stat. Både USA, Tyskland og Israel har hver deres del i kampen. Angrebet kunne have fundet sted, hvilket som helst sted i verden og kan stadig nå at ramme flere steder. Lignende angreb er fundet sted før og for at forebygge flere angreb, må landene stå sammen.

bottom of page