top of page

Afstemningen om retsforbeholdet kan have alvorlige konsekvenser for Danmark

Flere terrortrusler mod Danmark kan blive en konsekvens af resultatet efter valget om retsforbeholdet

 

11/12/2015

Asmita Fritt-Rasmussen

Journalist

 

Resultatet af EU-afstemningen d. 3 december kommer til at påvirke Danmark fremover.

Lars Hovbakke Sørensen som har en ph.d. ved Københavns Universitet og er lektor forklarer hvordan, Danmark kan blive påvirket af afstemningen til 2.Ugeavis:

 ”Den mest mærkbare forandring for Danmark og danskerne er, at vi nu ikke længere automatisk kan blive ved med at være med i det politisamarbejde, vi indtil nu har været en del af (Europol). Det betyder f.eks., at hvis ikke vi får forhandlet en parallelaftale på plads, som giver dansk politi samme systematiske og automatiske adgang til de andre landes politikdatabaser mv., som vi har nu, kan der risikere at opstå en øget terrortrussel mod Danmark." 

 

Danmark fortsætter med at have en mellemstatslig aftale, og skal derfor stadig søge om lov til at lave parallelaftaler ved de retsakter, som landet ønsker at deltage i. Danmark har ikke juridiske ret til parallelaftaler, og det kan medføre afslag, og dermed står Danmark udenfor indflydelse.

En parallelaftale er en længerevarende proces, som kræver godkendelser fra flere europæiske myndigheder.

Europol og et nyt PNR-register, som har til formål at indsamle oplysninger om flypassagerer for at imødegå terror er begge eksempler på retsakter som kræver parallelaftaler, og som et flertal i Folketinget gerne ser Danmark med i.

 

Torsdag d. 3 december stemte danskerne med et flertal på 53,1% nej mod 46.9%, der stemte ja til at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Tilvalgsordningen ville have gjort det lettere for Danmark at deltage i mere fælleseuropæisk retssamarbejde, på overstatslige niveau. Ved overstatsligniveau forstås det at EU kan lave regler som har direkte påvirkning i medlemslandene og dermed også en påvirkning på borgerne i landene. Danmark ville afgive suverænitet til EU ved en tilslutning. Hvis tilvalgsordningen var blevet gennemført ville beslutningen, om hvilke EU-regler Danmark fremover skulle deltage i være op til et flertal i Folketinget fremfor befolkningen som det er i dag.  

Billedkilde: DR 23 november 2015

bottom of page